TErvetuloa - Välkomna!

Tervetuloa katselemaan käsintehtyjä korujamme! Kuvat saat suurennettua klikkaamalla - ja joskus lisätietojen alta löytyy lisää kuvia. Ilahdumme kovasti, jos kerrot kommenttikentässä mielipiteesi töistämme. Halutessasi lisätietoja lähetä viesti osoitteeseen:

blogi@nylundarna.com

Välkommen och titta på våra handgjorda smycken! Om du vill veta mera om dem kan du lämna en kommentar eller skicka oss ett meddelande på e-postadressen ovan. Vi blir annars också jätteglada om du lämnar en kommentar, så att vi vet vem du är...

Du kan klicka upp bilderna i större format - och ibland finns det mera bilder under tilläggsuppgifterna

Welcome to view our hand-made jewellery! Our blog is bilingual in Finnish and Swedish - but three languages is just too much...
But we are happy to communicate with you in English by e-mail or through the comments that we welcome you to leave if you're interested in what you see here.

sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Shining...


Vid min senaste räd i pärlaffären meddelade kassan att om jag köpte ännu litet till, så får jag en stämpel till också....  I det skedet föll jag pladask för det billiga reklam- tricket, och en liten påse med vackra vaxade pärlor i olika grå nyanser fann snabbt sin väg ner i min redan överfyllda korg.

Harmaansävyisiä lasihelmiä, hopeoituja välihelmiä, gunmetal-
värinen salpalukko ja iso irroitettava foliolasisydän sekä
tyyliin sopiva rannekoru, jossa helmet ja niiden välissä oleva
muoviputki on pujotettu memory-vaijeriin.

Resulatet blev detta halsband, där pärlorna fick sällskap av olika silverfärgade mellanpärlor och ett bulligt folieglashjärta.  Hjärtat går naturligtvis att ta bort om man vill bära smycket med låset i nacken. Halsbandet är ca 44 cm långt och pärlorana är 6 - 12 mm i diameter.

Som sällskap fick halsbandet ett armband med matchande pärlor och svart gummirör på memory wire.
.Soli

Warm & Cosy



Det här varmt rödbruna smycket är en gåva till mig själv.  Det har - trots sin enkla design - tagit god tid på sig att växa fram i mitt huvud, men nu när det är klart är det just så vackert som jag tänkte mig!


Punaruskeat karneolit saivat seurakseen hieman
isompikokoisia antiikkimetallihelmiä ja kullan
kimaltelevia ruskeita siemenhelmiä. Noitauskon
mukaan karneolit lisäävät luovuutta, rohkeutta ja
voimaa - JA suojaavat kateutta vastaan. 
Voisiko parempaa onnenkiveä löytyä näin
talvipimeyden suojaksi?
Stenarna fick sällskap av antiksilverfärgade metallpärlor, som är aningen större än stenarna och därför framträder så tydligt. Som mellanpärlor har jag använt pyttesmå guldglänsande mörkbruna glaspärlor.

De varma rödbruna stenarna är karneoler, som ju enligt häxtron stimulerar kreativiteten, ger mod och styrka - och skyddar mot avund. Kan man mer begära under dessa dagar av mörker, köld och snö.
.Soli

Tidigare i december gjorde jag ett arband och ett par örhängen av samma stenar, så nu är settet komplett.



Rosamunda x 2

Några av de nyligen inhandlade rosa glaspärlorna hoplänkade med en lätt aluminiumkedja. Halsbanden är rätt långa (ca 60-70 cm). Det mörkrosa hänget är av glas medan den stora runda pendangen är av hematit-sten.

Kan användas som nyckelband också.
.Soli
Vaaleanpunaisia lasihelmiä linkitettyinä kevyeeseen alumiiniketjuun.
Lilanvärinen riipus on lasia - iso tumma riipus on hematiittia.
Koruihin voi myös laittaa avainnipun roikkumaan - riipuksen viereen tai tilalle!


Grande Finale

Tässä vihoviimeiset mattapintaiset turkoosit lasihelmet!
NU är de stora turkosblå frostade glaspärlorna slut!  Här får de sällskap av små glaspärlor i samma färg, några turkosa vaxade glaspärlor, två stora genomskinliga glaspärlor och två silverpläterade filigranpärlor.
Längden är ca 42 cm och låset är gunmetal färgat.
.Soli


Little Princess

Kvar som socker på bottnen blev en hel del småsmå pärlor när jag gjort de fyra klassiska pärlhalsbanden förra veckoslutet. Speciellt många fanns de av de små, rosa pärlorna och så en hel rad med små, nätta lilafärgade hjärtan. Kom osökt ihåg dotterns My Little Pony -tid för ca 25 år sedan, och tänkte att kanske små flickor än i dag älskar dessa karamellsöta färger.

En liten koll visade att pärlorna exakt räckte till ett litet flickhalsband (30 cm) och ett litet silverfärgat och hjärtformat lås kronar verket. Kanske det finns någon liten prinsessa där ute som skulle bli glad av detta smycke...
.Soli


Klassiska Pärlrader

Det är länge sen jag jobbat endast med vaxade glaspärlor, men härom kvällen plockade jag fram en påse med mixade sådana.  Och efter en kvälls plockande fram och tillbaka fick jag till fyra olika pärlhalsband

Ett "Tiffany" halsband med pärlor i vitt och grädde i två storledar (10/8 mm) med genomskinliga små mellanpärlor.  Längden är 40 cm och låset ett litet klassiskt skruvlås. Ett något längre halsband med pärlor i olika lila, grå och bruna nyanser - 42 cm och ett lås med hake. Nummer tre och fyra består av vita, grå, silver och guldfärgade glaspärlor.  Något längre än de övriga, men inte mycket.

De här halsbanden kommer säkert att finnas på bordet på nästa Skumppaa&Koruja - dag i mars.
.Soli








lauantai 21. tammikuuta 2012

Keeping it Simple



Det blev några stora ovaler kvar av "månskens-turkoserna". De var mycket brunare till sing grundfärg, så här blev stämningen en helt annan. Kombinerade med litet varmare stenrondeller och en gunmetal kedja blev det ett enkelt men rätt elegant halsband - om jag får säga min åsikt.  Färgerna passar upperligt till mossgrönt och brunt, men varför inte också svart.
Halsbandet är 60 cm långt och har därför inget lås, då det går lätt att trä över huvudet.
.Soli
Muutama iso magnesiittihelmi jäi edellisestä työstä
jäljelle ja sai seurakseen muutaman väriin soveltuvan
pikkuhelmen ja tumman ketjun. 
Yksinkertainen mutta näyttävä kokonaisuus.

Turquoise Moonlight


Igen en sats med stora tunga, vackra stenar, som jag bara inte kunde motstå i affären, men som jag sedan hade litet svårt att placera.  Samma gällde det metallfärgade "gallret"...  Så de fick samsas i det här turkosa settet - och kanske det inte blev så dumt, i alla fall.  Halsbandet är kort, så att hänget kommer alldeles i halsgropen.

De stora stenara är magnesiter, de mindre afrikansk turkos och jade och de svarta är hematiter.
.Soli
Isot näyttävät kivet ovat magnesiitteja, pienemmät
ovat afrikkalaisia turkooseja ja hematiittejä
- ja on siinä pari afrikkalaista jaderondelliakin.

Läckert Brunt

Hittade för ett tag sedan en påse med läckra bruna glaspärlor, och nu känns de rätt i vintermörkret - inne i värmen, i ljussken och med mjuk musik i bakgrunden.  Och något gott i glaset, muggen eller annars bara...
Jag tycker om skimret i pärlorna - det har något av samma magi över sig som julgransbollarna (som nu är nedpackade...)


 Halsbander är rätt långt - och därför utan lås - och örhängena är faktiskt rätt maffiga!

Förutom de vackra glaspärlorna finns här stora antikmetallpärlor (8/12 mm) och -ringar, guldbruna bronsitpärlor (10 mm) och pyttesmå mellanpärlor av en för mig okänd stensort...
.Soli

sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Gröna stenar

Det här smyckesettet är grönt i många avseenden.  Enligt häxornas handbok, Skuggornas bok, är denna kombination  alldeles som gjord för mig - och många andra.  

De ljusare stenarna är jade, som löser spänningar i huvudområdet och hjälper mot muskel- och huvudvärk. Stenen har också en renande effekt, då den främjar avslägsnandet av slaggämnen ur kroppen.
Den mörkare stenen, mossagaten, är bunden till jordelementens energier. Den har en allmänt balanserande effekt - återkallar oss till jorden när våra dagdrömmar blir allför högtflygande, men öppnar våra sinnen för kreativitet och inspiration, om vi blir allför strikta och jordbundna.
Mossagaten kör rädslor och mardrömmar på porten och stärker självförtroendet. En ypperligt stärkande sten för konvalescenter. Den är också trädgårdsarbetarnas och jordbrukarnas lyckosten.
. Soli 

Tässä vihreä koruvaihtoehto sanan varsinaisessa merkityksessä.

Vihreät kivet ovat jadea ja sammalakaattia, joilla noitauskon mukaan on seuraavia vaikutuksia: 

Vaaleampi kivi on jadea, joka vähentää kehon rasitusta päänalueella ja auttaa lihas- ja pääsärkyyn. Tuo tyyneyttä ja edistää kuona-aineiden poistumista.

Tummempi kivi on sammalakaatti - maa-elementin energioihin liittyvä kivi, joka luo yhteyttä luontoon sekä auttaa rauhoittumaan ja rentoutumaan. Se on tasapainottava kivi joka selkeyttää ja virkistää ja vetää liialliseen uneksimiseen taipuvaista mieltä takaisin maan pinnalle, ja toisaalta avaa liian konkreettisen ihmisen mieltä luovuudelle ja inspiraatiolle.

Sammalakaatti karkottaa pelkoja ja painajaisia ja vahvistaa itseluottamusta. Elementtinsä puolesta se sopii myös vaurauden kutsumiseen. Toipilaalle hyvä vahvistava kivi. Sammalakaatista sanotaan myös, että se on hyvä apu maan kanssa läheisesti tekemisissä oleville ihmisille kuten puutarhureille, maatalousihmisille jne.
Lähde:  Varjojen kirja.


The Final Return of Bubbles Turqoises...

De stora, frostade turkos-blå glaskulorna börjar lida mot sitt slut. I den här versionen fick de sällskap av turkosa vaxade glaspärlor i olika storlekar, en facettslipad tjeckisk glaspärla och några antikfärgade metallpärlor. Storleken på pärlorna variera från 6 - 12 mm, och halsbandets längd är ca 42 cm.
.Soli

Lätt och luftigt med stora länkar och rosa pärlor

Här föds ett beställningsarbete.

En god vän ville ha ett liknande smycke som här nedan, men i rosa och beige färger.


 Till saken hör att hon bor i England, så jag gjorde några förslag som vi mejlade fram och tillbaka innan vi båda var nöjda.

Här är slutreslutatet - och det första förslaget kan du beskåda bakom Lisätietoja/Mera bilder.  Där finns också en uppsättning rosa pärlor, som jag gärna gör ett beställningsarbete av ...
.Soli

Ylläolevan kuvan perusteella Englannissa asuva ystävä halusi vastaavan mutta eri värisenä... Tässä lopputulos (ja s-postin kautta tehtyä suunnittelutyötä voi katsella Lisätietojen takaa)


Ung, blond och blåögd...

Väninnan blev förtjust i ett av mina halsband och ville ha en julklapp till sin svärdotter - men, sa hon, svärdottern är ung, blond och blåögd.  Med utgångspunkt i en liten påse blandade sötvattenspärlor i olika blå nyanser, varvade med olika formade och färgade glaspärlor, tog det här småningom form.

Jag önskar att jag själv var ung, ljus och blåögd ...
.Soli

Tässä syntyy ystävättären miniälle joululahja.  Toivottavasti miellyttää - ainakin minä itse pidn siitä...


keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Lugna Stenar

Det här luftiga armbandet kan vara bra att ha just nu - det motar stress och depression i grinden, jagar negativa tankar på flykten och har en positiv inverkan på sömnen.  Åtminstone om vi får tro Skuggornas bok, och varför skulle vi inte göra det.  Litet häxtro skadar väl inte under den här mörka årstiden!

De rosaskiftande stenarna är lepidoliter, som alltså tillskrivs de positiva effekterna.  De mörka stenarna är hematiter, och de är bra med tanke på avslappning ökad koncentrationsförmåga också!
.Soli



Halsbandet är ca 42 cm långt



Näissä koruissa käytetyt vaaleanpunaiset lepidoliitit torjuvat Varjojen kirjan mukaan tehokkaasti masennusta ja stressiä, poistavat negatiivisuutta ja antavat paremman unen - eli juuri sitä mitä tähän vuodenaikaan tarvitaan!  
Yhdistettynä tummiin hematiitteihin, jotka kuulemma rentouttavat lihaksia, edistävät keskittymistä ja auttavat unettomuuteen, niin tässäpä vasta täydellinen kaamosajan korusetti - ainakin jos uskomme vanhaa noitatietoutta, ja miksi emme uskosi...

Kaulakoru on n. 42 cm pitkä.

Ice Queen

Det här halsbandet är mycket vackrare i verkligheten än här på bilden. De guldfärgade glaspärlorna är sammetslena och ytan är något matt.  Gör sig mycket bra med de frostade pärlorna.  Värdigt en isdrottning - i väntan på is och snö, som vi inte sett något av ännu i år.
Längd ca 50 cm.
.Soli
Tämä kor kelpaa vaikka jääkuningattarelle - lunta ja jäätä odotellessa...  Koru on todellisuudessa paljon kauniimpi, kullanväriset korut eivät pääse oikeuksiinsa tässä.

Hazelstones...

Det fanns precis tillräckligt med svarta stenar kvar för att göra ett beställningsarbete på en kortare version av Markettastenarna...  Och matchande örhängen, förstås...

Black stones,  glaspärlor och metallrondeller - och ett nätt litet snirkligt lås.





Imagine - I had exactly seven black beads left for a shorter version of the Marketta stones.